Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.
2024-09-07
Artificiell intelligens (AI) har varit med i matchen längre än mig. Under senare år har både användbarheten och antalet tillämpningar ökat. I mitten på 1980-talet blev AI tillgängligt för hemdatorer. Keith Brain och Steven Brain skrev boken “Artificial intelligens on the…” följt av olika plattformars namn, som t.ex. Commodore 64, Sinclair ZX Spectrum, Sinclair QL, BBC och Electron, med undertiteln “make your micro think”. Ordet “micro” är en förkortning av en mikrodator, och en mikrodator är en dator som hade en “mikroprocessor“, som t.ex. Commodore 64. Boken berörde mest förståelsen av naturligt språk och mönsterigenkänning. Idag kan datorerna göra mycket mer.
Under resans gång har vi sett dessa kapaciteter kompletteras med förutsägelser baserat på avancerad statistik, tal-till-text, bildigenkänning, bildgenerering och stora språkmodeller.
Varje nytt genombrott som rapporterats, har ifrågasatts av personer vars kunskap på ämnet liknar en överkörd grävlings insatser i stavhopp. Schack skulle vara den slutgiltiga skillnaden mellan människa och maskin, men så var det inte. Så snart man fått datamaskiner att fatta självständiga beslut, deklarerade en socionom från Malmö att datorer endast kan göra det man säger åt dem. Så snart man fått datamaskiner att generera illustrationer till text, deklarerade en kommunal kommunikatör från Göteborg att datorer inte kan ersätta människan där heller.
Något så enkelt som att AI förutspådde graden av uppsägningar i samband med pandemin år 2019, och att AI hittade slöseri av kommunala pengar upp till 20% av kommunernas budget, ändrar inte folks uppfattning, för ingen uttalar sig så självsäkert i ett ämne som de som inte vet något om ämnet.
“AI kan inte ditt”, “AI kommer aldrig kunna datt”. Men den relevanta frågan borde vara: Hur vet du det?
Och varför delar inte personer med ämneskompetens din uppfattning?
Fenomenet kallas för Dunning-Kruger-effekten. Den som inte har kunskap också är oförmögen att förstå att han eller hon överskattar sin kunskap i ett ämne. Därför kommer dessa deklarationer alltid från personer som inte vet vad AI är.
När det gäller AI är den drivande effekten ett slags uppfattning om att det man vill ska vara sant, uppfattas som sant. Den som inte vill att AI ska kunna utföra vissa arbetsuppgifter som idag utförs av människor, anser att så inte är fallet. Och för att skydda den uppfattningen, undviker man ny kunskap. Men man undviker definitivt inte “expertutlåtanden” i sakfrågan!
Anledningen till att holdingbolaget Sony Music som äger t.ex. Queens musik, gärna ser att människor lyssnar på och studerar Queen, men vill förbjuda robotar att göra detsamma, är naturligtvis för att de vet att det idag finns AI som kan åstadkomma så mycket mer än vad en människa kan göra, och att de då själva vill vara den som har en AI som är tränad på Queen, så att de kan vara ensamma om att ge ut ny Queen-musik. Detta sker samtidigt som vanligt folk anser att AI inte bara är obrukbart inom kulturen idag, utan att den aldrig kommer vara användbar.
Categories: Science
Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!
Leave a Reply